Tips

Welkom bij karel van der linden buxusplant bv
 
Buxus kweken doe ik met liefde en plezier voor de professionele markt,
dit neemt niet weg dat ik de kennis en passie graag wil delen met alle buxusliefhebbers.
Op deze pagina heb ik zoveel mogelijk informatie verzameld waar u wellicht uw kennis
mee kunt verrijken en/of antwoord op uw vragen geeft.
Mijn vader zegt altijd “  je moet je buxus net zo goed verzorgen als je vrouw/(man) “’
 
met vriendelijke groeten
Karel van der linden buxusplant

Buxus Planten

Bij het uitplanten van goed afgeharde stek of buxusplanten in het algemeen, kunt u het beste als volgt te werk gaan. Graaf eerst een geul. De breedte is afhankelijk van het formaat van de plant. Strooi onder in de geul wat kalk en meng dit door de ondergrond. Strooi dan een laagje compost onder in de geul. Als de compost veel bladaarde bevat is het ideaal voor de buxus. Ook hier weer wat kalk over strooien en mengen. Daarna de buxus planten en de grond goed aandrukken. Daarna inspoelen met water. Nadat de planten goed zijn aangeslagen bemesten met kippenmest of koemest(korrels) Bemesten in het voorjaar eind februari, in mei na de snoei en in juli voor een laatste mestgift.

Buxus in pot kun je het hele jaar door planten. Buxus uit de volle grond alleen planten in het voorjaar maart/april en vanaf september tot de vorst invalt.

Het aantal buxusplanten per meter

Het aantal planten per meter is afhankelijk van de maat.

  • 15 a 20 cm 7 - 10 per strekkende meter
  • 20 a 30 cm 7 - 8 per strekkende meter
  • 25 a 35 cm 5 - 6 per strekkende meter

Gemiddeld kun je zeggen dat je ongeveer 7 planten per strekkende meter nodig hebt.

Meerjarige buxus verplanten

Buxus die al meerdere jaren op dezelfde plaats staat kan met succes worden verplant mits men van tevoren de juiste handelingen verricht. Een seizoen van te voren plannen geeft vaak 100 % kans op en succesvolle verplanting. Men steekt eerst de buxus voor een derde deel ruim om de plant los. Drie maanden later weer een derde deel lossteken, na drie maanden het laatste deel. De buxus zal nu om te willen overleven steeds weer nieuwe wortels aanmaken. Deze wortels heeft de buxus nodig om straks de verplanting met succes te doorstaan. Het nieuwe plantgat ruim uitsteken en de grond onder in het plantgat goed lossteken. De grond vermengen met compost en kalk. De buxus kan nu overgezet worden. Bij zeer een zeer zware wortelkluit deze op een zeil zetten en de buxus naar zijn nieuwe plaats slepen. De nieuwe aarde van de buxus met mate aanstampen en eventueel water geven met een broeskop. De grond mag niet dicht slaan.

Deze inhoud is afkomstig van en geplaatst met instemming van buxushof.nl, waarvoor dank.